Jump to content

Why do I keep having screen issues?


Recommended Posts

Exclusively having problems with a DNA250c LV Triade.

Woke up yesterday to 2 horizontal blue lines towards the bottom of my screen. They weren't there the night before. No leakage or anything like that, no sign of juice anywhere. Didn't drop it or anything like that either. Left it on the desk by that night there were 3. This morning there were 4. Now there are 8 horizontal blue lines along the length of the screen. I haven't touched the mod in 2 days aside from a button tap last night, this morning, and this evening to see if it was worse. Other than that its just sat on my desk untouched not hooked up to PC.

Batteries are all in good condition, good quality data cable, etc. I take good care of my mods. Aside from the screen and a little bit of wear on the bottom it still looks and functions like new. I even use heat sinks on all my non-bottomfed mods so the only threads getting used are the heat sinks threads.

But still, screen issues. Got the mod new in 2017, had to get screen fixed late 2018 (whole screen died overnight IIRC) then January 2021 I had to send it back in because the screen slowly went black bit by bit over a couple months time until I couldn't see anything. Had a look and there was no juice or anything inside the mod, nothing on the screen, no cracks, etc but wasn't confident I could do a replacement myself so I sent it in, Evolv fixed it and its been fine until yesterday.

So I got a year off the original, 3 years off the second screen, and 7 months off the third. Each time the function never changed. I could still use it and change settings blind or via escribe. Just a non-functioning screen. Each replacement was done by Evolv so obviously not shoddy work replacing them. Never had a single screen issue with any other Evolv chipped device. Again, no juice seepage, water damage, dropping, etc. Literally sat on a desk and popped up overnight.

I'm just completely at a loss here as to why these screen issues keep happening and with this particular mod. Don't really want to file another ticket with Evolv since they never let me pay for anything but shipping and it seems like taking advantage at this point especially if screen issues are going to keep happening so I'm just hoping you guys might have some insight as to what in the world could be going on.

I don't have any pictures of the first one. Just the pic I sent to evolv for the 1/21 RMA and the screen as it is right now(looks like we went up from 8 to 9 lines while I was typing this) Maybe they will be of some help. Would appreciate any insight you guys might have. Thanks.

IMG_20210121_234043175.jpg

IMG_20210717_224901985.jpg

Link to comment
Share on other sites

I have one question - do you charge the batteries externally, or in the mod?

My thinking goes in the direction that the display might (!) be damaged by overheating. When charging 2 cells in the mod, the board heats up to almost 60 ° C at a maximum charging current of 2 amps. With 3 cells it should be a few more degrees. The chips are approved for higher temperatures, but I don't know how the display will work.

Link to comment
Share on other sites

It was just a train of thought because you wrote that the mod "stands overnight ..." and "... in the morning ...".

I don't have any other ideas either, the professionals may have to deal with that.

Link to comment
Share on other sites

Very interesting and detailed post @BrentMydland 👍
I know a handful of users who have had this same issue. Multiple mods, and only 1 going through screens. I wonder if Evolv ever gave you a reason for each of the prior screen swaps? Thoughts here, in the past have ranged from juice entering the board at the edges or dirty connections at the Zif connector that can be cleaned. Or just a low quality screen.

The problem for us is we never hear back from the users, or from Evolv. I have never suffered a screen issue with any of mine. Having said all that, there are Evolv instructions on how to change the screen, and then you could see for yourself.

https://forum.evolvapor.com/topic/71341-how-to-change-a-screen-on-lostvape-triade/

I'll go comment on a similar issue post asking about that resolution, you'll see. If it were me, my suggestion(s) to you would be the same as they were to him. Please let us know how this gets resolved.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

vor 3 Stunden schrieb Wayneo:

Multiple mods, and only 1 going through screens.

Can I confirm - 4 mods with a 250C board and only one of them wrecked the display, meanwhile for the 4th time.
Has been on the shelf for almost half a year because I'm tired of it.

Link to comment
Share on other sites

Well just to let you know, I have 25 DNA250C mods and I had zero screen failures. Three of them are Triades.

Might be just a coincidence, but all of them run Frank's theme with 10 sec on screen timing. And I rarely go over 50 watts, so the board rarely ever gets warm.

Are the ones with the screens failing have the backside of the screen touching the chips themselves? Maybe the screen is acting like a heat sink and blacking out?

Edited by BillW50
Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, gwyar said:

It was just a train of thought because you wrote that the mod "stands overnight ..." and "... in the morning ...".

I don't have any other ideas either, the professionals may have to deal with that.

Yeah, I can see how you'd make that leap but it was just sitting on the desk overnight not plugged in or anything.

16 hours ago, Wayneo said:

Very interesting and detailed post @BrentMydland 👍
I know a handful of users who have had this same issue. Multiple mods, and only 1 going through screens. I wonder if Evolv ever gave you a reason for each of the prior screen swaps? Thoughts here, in the past have ranged from juice entering the board at the edges or dirty connections at the Zif connector that can be cleaned. Or just a low quality screen.

The problem for us is we never hear back from the users, or from Evolv. I have never suffered a screen issue with any of mine. Having said all that, there are Evolv instructions on how to change the screen, and then you could see for yourself.

https://forum.evolvapor.com/topic/71341-how-to-change-a-screen-on-lostvape-triade/

I'll go comment on a similar issue post asking about that resolution, you'll see. If it were me, my suggestion(s) to you would be the same as they were to him. Please let us know how this gets resolved.

I was not given a reason for why the screen failed AFAIK. I definitely did not on the one in January. I might have on the one years ago but can't find any thing relating to that on what info I have from that time. I should have asked and I'm kicking myself for not. I do know the person I talked to and who fixed it in January was @JacobEvolv coincidentally the same person who wrote the post you linked however I doubt they remember a random RMA from 6 months ago but, hey, maybe he will and will comment ITT. When I took the housing off in January I did look at/under the screen and did not see any juice anywhere nor any other part that was easily disassembled so I really don't think that is the issue. Could be a low quality screen I guess but since Evolv fixed it I'd assume low qual screen=bad batch or something rare but what are the chances of that happening multiple times? Dirty Zif connector could be the problem but I would think if that were the case it would have been cleaned when the last one was put in or that somehow this specific mod is the only one I'm getting the Zif dirty on which is odd especially with the different timing(1 year, 3 years, 7 months which is super quick) and it being around the house only no pockets no outside use you'd think it would be the least likely to get dirty UNLESS its some kind of design flaw in the Triade that makes this happen easily. (apologies for run on sentence) Also, its kind of odd they fail in different ways and not the same each time.

9 hours ago, BillW50 said:

Well just to let you know, I have 25 DNA250C mods and I had zero screen failures. Three of them are Triades.

Might be just a coincidence, but all of them run Frank's theme with 10 sec on screen timing. And I rarely go over 50 watts, so the board rarely ever gets warm.

Are the ones with the screens failing have the backside of the screen touching the chips themselves? Maybe the screen is acting like a heat sink and blacking out?

I only use one screen pretty much since I can do everything I want from there. Screen timing is same but I do have dimmer on. I'm at about 75w usually on this mod but only TC so not using full 75w the whole time or even much of it.

If it were a heat thing would it get worse even without heat? I guess you could say something might have triggered it while using it but I do know it wasn't like that when I set it down the night before, was when I woke up, and has progressively gotten worse without being used so I don't know if it were something to do with board temp its odd that it was so delayed. My house is not hot either. I keep it about 68. Also as I noted earlier I do use a heat sink to protect the threads which helps with heat a little bit and I do not dry burn coils. I just rebuild when it starts to go off. Sometimes my RDA will get warm which is pretty typical but nothing crazy.

As for screen failing because of backside of screen touching chips I'm not sure but aside from the MFG initially the other 2 were installed by Evolv and I'm sure they know what they are doing. The guy who did the RMA in January literally wrote the guide on replacing Triade screens so I'm fairly confident he did it correctly. Its also not blacked out. 1st time in 2018 it did just work one day and then dead screen the next. The one in January was a bit of black that randomly spread over 2+ months time before it was unusable. The current issue started as a couple of thin horizontal blue lines(not black) and over the last ~48 hours they have multiplied exponentially. First noticed it at 2, then several hours later it was 4, several more hours and it was like 8 or so and now too many to count. So its not like blacking out per se more glitching I guess and this is all without it being used during that time aside from a single button press maybe a half dozen times in the last 2 days.

Here is an updated pic. You can see the progression a bit now.

IMG_20210719_001348139.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, BrentMydland said:

I only use one screen pretty much since I can do everything I want from there. Screen timing is same but I do have dimmer on. I'm at about 75w usually on this mod but only TC so not using full 75w the whole time or even much of it.

If it were a heat thing would it get worse even without heat? I guess you could say something might have triggered it while using it but I do know it wasn't like that when I set it down the night before, was when I woke up, and has progressively gotten worse without being used so I don't know if it were something to do with board temp its odd that it was so delayed. My house is not hot either. I keep it about 68. Also as I noted earlier I do use a heat sink to protect the threads which helps with heat a little bit and I do not dry burn coils. I just rebuild when it starts to go off. Sometimes my RDA will get warm which is pretty typical but nothing crazy.

As for screen failing because of backside of screen touching chips I'm not sure but aside from the MFG initially the other 2 were installed by Evolv and I'm sure they know what they are doing. The guy who did the RMA in January literally wrote the guide on replacing Triade screens so I'm fairly confident he did it correctly. Its also not blacked out. 1st time in 2018 it did just work one day and then dead screen the next. The one in January was a bit of black that randomly spread over 2+ months time before it was unusable. The current issue started as a couple of thin horizontal blue lines(not black) and over the last ~48 hours they have multiplied exponentially. First noticed it at 2, then several hours later it was 4, several more hours and it was like 8 or so and now too many to count. So its not like blacking out per se more glitching I guess and this is all without it being used during that time aside from a single button press maybe a half dozen times in the last 2 days.

Here is an updated pic. You can see the progression a bit now.

IMG_20210719_001348139.jpg

I've just looked at Jacob's docs on how to change a screen on a Triade. And the backside of the screen isn't even close to touching any chips (it is raised high enough away), so that isn't a possibility. Also Jacob shows how easy it is to change the Triade DNA250C screen. I wish all mods were that easy. That would take me 2 minutes tops to change out the screen.

Thanks for all of the details that you have provided. And wow! Three bad screens so far. And the mod isn't used in extreme climate conditions either. That just about eliminates everything except the board itself might be hard on screens. Sure the easy thing would be to just replace the screen again. But to put a stop to this screen replacement routine would be a board replacement IMHO.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Товарищи, могу поделиться личным опытом.

1. Несколько раз на моей Триаде было сообщение про перегрев чипа ( температура доски свыше 100°С). Это происходило при вейпинге во время зарядки батарей. Экран никаких проблем.

2. Вчера я забыл Триаду на улице, под солнечным светом, в результате ожог губ об мундштук, мод невозможно держать в руках. Экран никаких проблем.

3. У меня был опыт ремонта ремонта Триады. После снятия/установки экрана на нем появились синие полосы. Очистка, повторное снятие и установка не помогали. Лечением было прогрев zif разъема паяльной станцией и восстановление целосности шлейфа у основания экрана (микроскоп + руки настоящего профессионала). Экран работает без проблем.

печать.jpg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

vor 3 Stunden schrieb zark:

1. Несколько раз на моей Триаде было сообщение про перегрев чипа ( температура доски свыше 100°С). Это происходило при вейпинге во время зарядки батарей. Экран никаких проблем.

Personally, I find this point very interesting; I already worry about the health of the board and display from 60 ° C - so far I have not been able to find out from the official side when the firmware will display its own overheating warning.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, gwyar said:

Лично я считаю этот момент очень интересным; Меня уже беспокоит исправность платы и дисплея от 60 ° C - пока мне не удалось узнать с официальной стороны, когда прошивка отобразит собственное предупреждение о перегреве.

Это сообщение платы "too hot" , я сейчас не возле компьютера, но мне кажется что это при температуре 112°С (но я не верен, что правильно помню)

печать.jpg

Link to comment
Share on other sites

vor 6 Minuten schrieb zark:

Это сообщение платы "too hot" , я сейчас не возле компьютера, но мне кажется что это при температуре 112°С (но я не верен, что правильно помню)

печать.jpg

Пока я знал только, что чип для контроля заряда предположительно сертифицирован до 85 ° C ... Я не мог ничего узнать о собственных чипах ДНК.
Однако при температурах в этом диапазоне я думаю также о соседних батареях; Насколько я знаю, они не любят температуры выше 65 ° C.

Link to comment
Share on other sites

Возможно я 

1 minute ago, gwyar said:

предположительно сертифицирован до 85 ° C ...
Однако при температуре в этом диапазоне я думаю также о соседних батареях; Насколько я знаю, они не любят температуру выше 65 ° C.

Возможно, я ошибаюсь, путаница с Фарингейты и Цельсии, но температура доски 80°С, а температура батарей менее 50°С (по ощущениям)

Link to comment
Share on other sites

vor 14 Minuten schrieb zark:

Возможно, я ошибаюсь, путаница с Фарингейты и Цельсии, но температура доски 80°С, а температура батарей менее 50°С (по ощущениям)

Тогда вы на самом деле перепутали ° F и ° 😄 112 ° F = 44,4 ° C.

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, gwyar said:

Тогда вы на самом деле перепутали ° F и ° 😄 112 ° F = 44,4 ° C.

Нет, Мой мод показывает температуру в °С. Я сомневаюсь в температуре при сообщении  платы too hot, по тому, что в настройках Escribe используются °F и я не помню какая цифра там стоит 112°F или 212°F.  Но я  действительно не один раз видел температуру доски выше 80°С, даже вчера вечером, я умышленно пытался нагреть плату до сообщения про перегрев, получилось нагреть до 83°С, сообщение too hot не появлялось. Несколько раз у меня на моде было сообщение too hot, какая температура чипа при этом, я не обращал внимания. Сильный нагрев чипа происходит при вейпинге во время зарядки батарей в моде, при использовании мощного источника питания и сильно разряженных батарей.

Это все разговор на иную тему, я просто хотел сказать, что нагрев и даже перегрев чипа не вызывает проблем с экраном. Полосы на экране это последствия повреждений контактов или дорожек шлейфа

 

печать.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

This isn't the first time I have heard the "Too Hot" error pops up when the board temperature reaches 100°C. I probably heard it in one of pbusardo's videos. It's also the same temperature many CPUs start to underclock.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 20.07.2021 at 02:44, gwyar said:

Тогда вы на самом деле перепутали ° F и ° 😄 112 ° F = 44,4 ° C.

Эта фраза навела меня на мысль, что я ошибся при вводе комнатной температуры при анализе корпуса. Я повторно провел анализ корпуса и теперь мод не нагревается выше 55°С даже при вейпинге во время зарядки. Скорее всего анализ корпуса есть очень важным фактором в борьбе с перегревом доски.

Мне стыдно и смешно от собственной глупости, я своими руками убивал свой мод!

печать.jpg

  • Like 1
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

@zark wrote -> This phrase made me think that I was mistaken when entering room temperature when analyzing the case. I re-analyzed the case and now the mod does not heat up above 55 ° C even when vaping while charging. Most likely, the analysis of the case is a very important factor in the fight against overheating of the board.

I think you're mistaken comrade. Your mod never overheated after you made that error (Room temp value higher than it really was). It just thought it did. Think about that, it's a much longer reply if you don't understand why I would say that. 
 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

11 часов назад Уэйнео сказал:

Думаю, ты ошибаешься, товарищ. Ваш мод не перегревался после того, как вы допустили эту ошибку

Не знаю, что изменилось, но после вчерашнего теста, мод показывает более низкую температуру чипа. Эта плата была в ремонте, её грели, паяли, меняли комплектующие, восстанавливали экран. Я относился к высокой температуре платы, как к должному, после всех вмешательств, но вчера провёл анализ корпуса и все стало как раньше, самый большой нагрев при вейпинге во время зарядки не более 55°С. Я просто вспомнил, что вероятно после ремонта, я ввел некорректную комнатную температуру, повторяю вероятно. Возможно я не ошибся тогда и это было просто совпадение, но со вчерашнего дна показатели температуры совсем другие, такие же как до ремонта.

печать.jpg

Link to comment
Share on other sites

On 7/19/2021 at 2:16 AM, BillW50 said:

I've just looked at Jacob's docs on how to change a screen on a Triade. And the backside of the screen isn't even close to touching any chips (it is raised high enough away), so that isn't a possibility. Also Jacob shows how easy it is to change the Triade DNA250C screen. I wish all mods were that easy. That would take me 2 minutes tops to change out the screen.

Thanks for all of the details that you have provided. And wow! Three bad screens so far. And the mod isn't used in extreme climate conditions either. That just about eliminates everything except the board itself might be hard on screens. Sure the easy thing would be to just replace the screen again. But to put a stop to this screen replacement routine would be a board replacement IMHO.

I did do the "screen fix" on the reuleaux 200 way back when but it took me quite a while and I had a lot of trouble with it. I can get the mod apart fine but its the flipping the little latch and keeping it down that is difficult for me and just getting in there in general. I may just order a screen or two from Proto while they still have them and give it a go however I do worry that that $ might be better saved to go towards a replacement if the screen is going to continue to need replacing regularly but I guess there really is no telling since every screen I've had in this has had pretty varied lifespans. Board replacement is completely beyond me and after buying soldering iron, etc I'd likely be better off just buying one of the many mods floating around in good condition that cost the same or less than a new chip when I can squirrel away the cash.

And, to be fair, yes its three screens but that is over about 5 years and the one before this one, which did fail in just a few months, went for ~3 years with no problems. Most other mods don't last anywhere near that long so could just be nearing the end of its life. Sad but it does happen. Circle of life. Actually longevity is one of the main reasons, aside from only using TC, that I will only purchase Evolv chipped devices. I try to take good care of my stuff and do plenty of research so I usually get many years out of a device rather than only a couple months per device as I see a lot of vapers say is commonplace for the cheaper mods.

On 7/19/2021 at 1:58 PM, zark said:

3. опыт ремонта ремонта Триады. После снятия/установки экрана на нем появились синие полосы. Очистка, повторное снятие и установка не помогали. Лечением было прогрев zif разъема паяльной станцией и восстановление целосности шлейфа у основания экрана (микроскоп + руки настоящего профессионала). Экран работает без проблем.

печать.jpg

And this is certainly beyond me. lol. I appreciate the info though. I guess screen replacement might indeed be a lost cause if this is needed to fix the problem. Blue stripes were the first sign of problems with this latest screen(though not the others)

Here is an updated pic. Friday and then now. We've moved on from horizontal blues to vertical whites.

IMG_20210723_012630822.jpg

IMG_20210725_081143447_BURST000_COVER_TOP.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...